Najčastejšie zlozvyky bradáčov

Bírd je najlepšia vec na svete. To nie je o čom. Ale zase si tu nebudeme mazať med okolo huby – podľa nášho prieskumu najmä medzi našimi nežnými polovičkami so sebou každá brada prináša aj nejaké tie neresti. A spektrum tých nerestí je fakt pestré. Od celkom zábavných rituálov až po vyložené zlozvyky, ktorými nepozorný bradáč dvíha svoje okolie zo stoličky. Siahli sme si do svedomia, opýtali sa doma a tu je zoznam tých najčastejších zlozvykov akokoľvek spájaných s bradami.

Vytiahneme na svetlo sveta pár nerestí a hneď ti aj ukážeme, ako proti nim bojovať. Bradáči bradáčom!

Beard nadivoko

Fajnový týpek, brada dlhá ako Krakonoš, bokombrady mu lezú do uší, zvyšok má ako vrabčie hniezdo. Proste to nechal rásť a rok na to nesiahol. Tlieskame nezdolnému odhodlaniu, ceníme ukrutnú trpezlivosť, ale vidíme aj ten premárnený potenciál, ktorý by sa z neupraveného krovia dal vytrieskať. Necháp nás vôbec zle, masívny rast s našimi kozími briadkami akurát tak závidíme, Krakonoša tu všetci milujeme, takže pokojne ďalej brázdi po Krkonošiach. Tvoj beard, tvoj život.

Protijed:
Ale pamätaj, že stačí jedna návšteva barbera. Viac pre zmenu na úplne iného človeka nepotrebuješ. Všetku drinu už máš za sebou, teraz si poď užiť plody svojej trpezlivosti. Nechaj holiča, nech čaruje s britvou a strojčekom. Na dĺžku siahať nemusí, len vyrovná detaily. Odchádzať budeš ako kráľ svorky, alfa samec. Alebo doma zober shavettu, vytiahni kontúry na lícach a krku a trochu bradisko vyrovnaj žehličkou Beard Straightenor. Dotiahni tvar voskom alebo balzamom a hurá na lov.

Zlozvyky vousáčů titulní fotka

Mudrcovské hladkanie briadky

Videl si Kill Billa? A spomínaš si na scénu s Pai Meiom? Ako vždy vzal špičku svojho bírdu a výhražným trhnutím ním pohodil? Tak to je extrém. Väčšina z nás sa uspokojí s mysliteľským hladkaním briadky. Formu to máva rôznu – od jemného dvojprstého ťahania so zdvihnutou bradou na štýl gréckych filozofov až po premýšľavé óčko od nosa okolo úst zakončené sebaistým uchopením tela brady. Bírd nie sú vlasy tvojej mladej, aby si zaň ťahal. Okrem toho, že večným oblapkávaním si beard špiníš, tak si ho aj trháš a ničíš. A väčšina chlapov pri tom vyzerá skôr ako opica, a nie ako Sokrates.

Protijed:
Ak to nechceš robiť, tak to nerob. Ale ak to k tebe sedí, skús z toho urobiť také kultové gesto ako spomínaný majster kung-fu. Môže to byť odzbrojujúca zbraň v akejkoľvek debate na úrovni. Alebo vstupenka do siene trápnosti. Výsledok je na tebe.

Sneženie sneženíčko

Sedíš na pivku, zasvrbí ťa na čeľusti, podvedome sa poškrabeš v brade. A ak máš na sebe tmavé tričko, môžeš ho ísť rovno vyprášiť. Prirodzenou vlastnosťou väčšiny bírdov, hlavne u nováčikov, je tzv. sneženie. Na koži sa v bírde tvorí vrstva uschnutých buniek, ktoré sa schovávajú v brade a čakajú na ideálnu príležitosť na výsadok. Jedno poškrabanie a už sa to okolo teba sype ako konfety.

Protijed:
Tu je to, našťastie, easy. Pretože je rast porastu pre kožu pomerne náročná úloha, musíš ju trochu podporiť. Doplniť živiny, hydratovať, rozmaznávať. Táto pravidelná údržba nie je raketová veda, takže neboj. Základom je kefa, ktorá lupiny z bírdu vyhrabáva a masíruje kožu. A potom si len vyber, či budeš mazať olejom na bradu, balzamom alebo návykovým Jelly s extra guľami plnými vitamínu E.

Beard jelly titulní fotka

Poredší rast

Sú bradáči obdarení vikinskou genetikou ako ArcadeBulls, ktorý má beard hustejší ako prales. A potom sme tu my, čo máme porast samú lysinu. Ak ti bohovia do vienka nadelili prvotriedne bradisko, užívaj si tento dar plnými dúškami. Ale ak nie, budeš sa musieť rozhodnúť. Nepozerať naľavo, napravo a hrdo nosiť aj to málo, čo ti osud nadelil, alebo vypočuť hlasy okolia a svoje preriedené čosi v záujmu udržania vzťahov s okolím zhodiť.

Protijed:
Celý engrybirdí gang stojí za tebou, nech už si vyberieš, čo si vyberieš. Urobíme maximum, aby sme ti pomohli z malého chudáčika vypestovať poriadneho borca, podobne ako sa zadarilo Flokimu z Vikingov. A keď nezaberie Beard Doping, Roller ani Beardroids, pokojne môžeš ďalej nosiť kratšie patchy beard v štýle lámačov dámskych sŕdc Jamesa Franca alebo Matthewa McConaugheyho. V pohode ti však pomôžeme vypimpovať aj pravidelný shaving rituál. Aj večery so sexy shavettou a prvotriednym balzamom po holení sú fajn, takže trápiť sa nemusíš – prijmi život, aký je. Veď kúsku našej duše to praktické holobriadkovstvo chýba tiež.

Vytáčanie fúzov

Tento je vtipný. Asi to nepriznáš, ale tak možno máš takého kamoša alebo si videl Hercula Poirota. Keď nezastrihávaš fúzy, čoskoro prídeš do fázy, keď musíš fúzik začať tvarovať, aby ti neliezol furt do úst a nemusel si ho pratať z cesty jazykom. Často potom takého týpka vidíš, ako si prstami neustále ťahá fúzy a natáča si ich konce do tvarov, že by sa ani Ferenc Jožka nemusel hanbiť. Na fúzy to chce poriadne gule, pretože nejeden chlap s nimi vyzerá ako pošuk alebo pedál. Ale keď sa zadarí, na svetlo sveta vychádzajú legendy ako Tom Selleck, Ron Swanson alebo sám Freddie.

Protijed:
Tvarovanie fúzov je medzi bradáčmi vyššia stredná. Praktické hovädá si ich pravidelne zastrihávajú, len vytrvalí poctivci zvládnu pod nosom vypestovať hustú pýchu. Aby si nemusel fúzy popoťahovať celý boží deň, ponúkajú sa dve cesty. Po sprche vziať fén a hrebeňom ešte mokré fúzy skúsiť nejako vhodne sformovať alebo proste vytiahnuť vosk na fúzy. Náš vosk na styling brady je zámerne mäkší, takže síce skrotí kdejaký bírd, ale na bajúz je krátky.

Inovať na hovne

Každý sme si zažili tú fázu na základke, keď pred zrkadlom zvažuješ, či už neprišiel čas. Je to tvoje rozhodnutie, bráško – už si chlap a nemusíš si nechať do ničoho kecať. Ale my mať tú možnosť prehovoriť svojmu pubertálnemu ja do duše, tresneme dvermi, až to páperie opadá. Pretože oholenie prvého pubertálneho páperia pod nosom je začiatkom celoživotného maratónu holenia, je okay si to holobriadkovské detstvo poriadne užiť. Beardspelosť vždycky ešte chvíľku počká.

Protijed:
Kámo, keď do toho budeš chcieť skočiť, skáč. Povedz padremu, nech ti ukáže, ako sa so žiletkou oháňa a pomôže ti stať sa chlapom. Odporučili by sme ti jednu krutoprísnu shavettu Garrigue, ale to až vtedy, keď tvoja ruka naberie trochu istoty. Len bacha, aby si inovať nepestoval príliš dlho a felláci ti nedali prezývku Brontofúzik alebo nejakú horšiu.

Nekonečné šklbanie

Toto poznajú všetci, ktorí makajú pri kompe alebo sa živia napríklad ako šoféri. Jedna ruka na myši alebo volante a druhá furt listuje bradiskom. Keď narazíš na chlp, ktorý vyčnieva, je drsnejší, dlhší alebo inak zdegešený, tak nečakáš a ŠKLB! Potom sa na toho zmätka už len pekne zblízka pozrieť (ušiel pred žiletkou alebo šlo nebodaj o vzácny dvojchlp?) a nájsť mu nejakú vhodnú schovku na odpočinok. A že na tom mieste obvykle neodpočíva sám, čo?

Protijed:
Tu ti toho veľa neporadíme. Chce to šklbanie si zakázať a potom už len vôľu ako Železný Zekon. Alebo prácu, kde zamestnáš ruky a nebudeš mať na trhanie ani pomyslenia. Pomôcť by mohlo staré dobré kydanie hnoja na farme. Ak ti nedajú spávať neposedné chlpiská, skús ich dať do laty Beard Straightenerom. A ak nestrpíš rozštiepených alebo nejako divne zakrútených exotov, tak nepodceň výživu ani hydratáciu a skús napríklad kondicionér.

Oholenie

Posledné mesiace si bol bírdonos, pán bradatý, proste drevorubač ako vyšitý. Malý satanáš na tvojom ramene ti však v kúpeľni vnukol zaujímavý nápad. Oholiť sa. Že vraj to bude sranda, že ostatní budú čumieť, že to bude super zmena. A čo? Vyliezol si z kúpeľne holý ako mimino, mladá vyťahuje rozvodové papiere a teba teraz čaká niekoľkomesačné dorastanie. Nebudeme ťa obháňať s vidlami, ale my sme takéto chujovinky vždy ľutovali.

Protijed:
Pevnú vôľu, chlape, pevnú vôľu. V tvojom úsilí ťa budeme vždycky podporovať, a keď ťa začne niekedy hrýzť satanáš, stačí nám napísať. My ti už pripomenieme, akou výsadou starý dobrý bírd je. Pri kompletnom oholení je najčastejšou príčinou prúser pri úprave bírdu. Zastrihnutie strojčekom, ktoré sa už nedalo opraviť, a pýcha musela dole. Tak na to bacha a radšej barber než domáce hókusy-pókusy.

Trafili sme sa do niečoho, čím vytáčaš svoje okolie aj ty? Alebo máš nejaký úplne iný zlozvyk, ktorý by tu mal zaznieť? Píš na Fejse alebo Instáči, radi to preberieme!

Beard jelly titulní fotka